Om overstay og hvorfor du aldri må få det

Når man ankommer Thailand, får man et stempel som angir både ankomstdato og siste lovlige oppholdsdato. Men i mange tilfeller kan det være fristende eller rett og slett praktisk å bli et par dager lenger enn enn oppgitte dato. En lettvint og populær løsning er overstay, som vil si å oppholde seg i landet utover lovlig oppholdstid. Har man vært bare noen få dager over, gjør man da opp for seg ved å betale en avgift på flyplassen ved utreise. Dessverre anbefaler også mange dette som en lettvint løsning for de av en eller annen grunn trenger å bli noen ekstra dager. Men det anbefales å aldri velge overstay. Reglene og straffene for overstay har dessuten fra 27. november 2015 blitt hardt innskjerpet.

Les videre for hvorfor du bør unngå overstay og hvilke alternativer du heller bør satse på.

Du blir bøtelagt

Tenk over at den nevnte avgiften ikke er en avgift for å få oppholdstillatelse, men faktisk en bot for å ha vært ulovlig i landet. Du blir bøtelagt med 500 baht per døgn du har vært over tiden.

Passet ditt blir merket med overstay

I tillegg til boten, blir også passet ditt merket med overstay. Dette er et stempel som immigration ikke er glad i, og du kan få problemer ved senere innreise. Jo flere eller lengre overstay, jo værre blir det.

Du kan bli både arrestert og utvist fra landet

De dagene man er på overstay er man også ekstra sårbar. Skulle man bli tatt ut i kontroll i løpet av de dagene man er på overtid, vil man få problemer med politiet, ettersom man da er ulovlig i landet.

Strafferammen avhenger av to faktorer, om man melder seg selv, eller om man blir kontrollert og arrestert, og varigheten på overtiden.

OvertidStraff om man melder seg selvStraff om man blir sjekket
1 dagNormalt ingen konsekvenser, evt. bot på 500 bahtUtvisning 5 år
2 - 41 dagerฺBot på 500 baht per døgn, opp til 20.000 bahtUtvisning 5 år
42 - 89 dagerBot på 20.000 baht og arrestasjonUtvisning 5 år og arrestasjon
90 - 1 årUtvisning 1 år fra avreisedato og arrestasjonUtvisning 5 år og arrestasjon
1 år - 3 årUtvisning 3 år fra avreisedato og arrestasjonUtvisning 10 år og arrestasjon
3 år - 5 årUtvisning 5 år fra avreisedato og arrestasjonUtvisning 10 år og arrestasjon
Over 5 årUtvisning 10 år fra avreisedato og arrestasjonUtvisning 10 år og arrestasjon

Dersom du allerede er på overstay, bør du melde deg til immigration office så kjapt som mulig. Overstay er alltid straffbart, men det er enda værre om du blir tatt enn om du melder deg. Og det blir også værre jo lenger tid det har gått. Men om man bare har 1 dag overstay så tolereres det vanligvis uten noen konsekvenser.

Du er ikke lengre forsikret

I tillegg er det ikke sikkert du er dekket av reiseforsikringen heller på de dagene du oppholder deg ulovlig i landet.

Alternativer

Om du trenger å bli lengre i landet, finnes det flere alternativer.

  • Planlegg reisen på forhånd slik at du slipper å bli lengre i landet enn lovlig. Husk på at om man har f.eks. 30 dagers oppholdstillatelse, så er det inklusivt ankomst og avreisedato. Så 25.mars til 25. april er 32 dager.
  • Skaff deg visum. Dette gjøres hos en thaiambassade eller konsulat utenfor Thailand.
  • Om du allerede er i Thailand, så gå til immigration office og søk om å få 30 nye dager (extension). Dette koster 1900 baht og kan gjøres selv om man ikke har visum (visa excemption).
  • Reis til et naboland og kom tilbake. Ved retur til Thailand vil du få 30 eller 15 nye dager.

 


(annonser)



    Leave a comment

    Your e-mail address will not be published.

    Generic selectors
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in posts
    Search in pages
    province
    ad
    company
    activity
    Filter by Categories
    Aktiviteter
    Annet
    Arrangementer
    Attraksjoner
    Bar / Restaurant / Hotell
    Helligdommer
    Markeder / shopping
    Reisebrev
    Steder
    Turguide